03.09.15

Київ обурений заявою Слідкому РФ про поширення своєї юрисдикції на Україну


Росія не має жодних підстав для застосування своєї юрисдикції на території України.


Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України стосовно сьогоднішньої заяви Слідчого комітету РФ.
"Заяви Слідчого комітету РФ в черговий раз викликають обурення в Україні – вони не мають нічого спільного ні з міжнародним правом, ані з реальністю чи здоровим глуздом. Відсутні будь-які підстави для застосування Російською Федерацією своєї юрисдикції на території України, окрім розслідування злочину агресії, яка здійснюється Росією проти нашої держави, і притягнення до кримінальної відповідальності посадових осіб, що вчиняють цей злочин", - йдеться у документі.
МЗС наголошує, що фігурантами такого розслідування може бути лише вище політичне і військове керівництво Росії, яке несе повну відповідальність за використання російських військових підрозділів на території України, фінансування тероризму, постачання зброї і найманців.

"Саме вони відповідальні за численні жертви серед цивільного населення, руйнування, страждання мільйонів українців", - підкреслює українське зовнішньополітичне відомство.

Раніше голова Слідкому РФ Олександр Бастрикін на нараді у четвер назвав ситуацію на південному сході України геноцидом російськомовного населення і оголосив про поширення Росією "своєї універсальної юрисдикції" і законності кримінального переслідування осіб з числа вищого політичного і військового керівництва України.

Читайте також: Слідком РФ почав свою книгу про Донбас з фейкового фото

Нагадаємо, у 2014 році СК РФ порушив кримінальні справи проти кількох українських політиків, чиновників і громадських організацій. Зокрема, у жовтні 2014 року стало відомо про розслідування щодо "Правого сектору" і "Самооборони Майдану", а з березня веде кримінальну справу стосовно Генеральної прокуратури України.

Читайте також