13.10.18

"Канонізація Мазепи": Історик розповів про подальше загострення протистояння між Києвом і Москвою


Іван Мазепа свого часу вирішив піти проти Петра Першого, влаштувавши справжній бунт, бажаючи назавжди відв’язатися від Москви.


Відразу після надання томосу про автокефалію УПЦ в Україні почнуться процеси, які можуть ще більше роздратувати Кремль. В першу чергу, мова йде про те, що може бути ухвалене рішення про канонізацію українського гетьмана Івана Мазепи, який стане справжнім символом України в боротьбі за незалежність.

Таку думку в ефірі одного з телеканалів висловив історик і блогер Юрій Гудименко.

Іван Мазепа свого часу вирішив піти проти Петра Першого, влаштувавши справжній бунт, бажаючи назавжди відв’язатися від Москви. Гудименко відзначив, що можна собі уявити, що буде відбуватися на Росії після зарахування Мазепи до лику святих.

Історик вважає, що на одному Мазепі священнослужителі Єдиної помісної православної церкви в Україні можуть не зупинитися і канонізують ще кілька борців за свободу України, які жили і боролися в різний час, але постраждали від діянь Москви. За словами Гудименко, є велике число людей, які дійсно заслуговують бути справжніми символами для українців, тому що поклали своє життя заради майбутнього України.

Читайте також