25.08.15

Авант-банк вимагає термінового розслідування брехні в програмі «Схеми»

Головному редакторові
«Радіо Свобода»
Кузнецовій І.С.

Першому заступнику
генерального директора
Національної телекомпанії України
Харебіну О.В.

Генеральному Директору
телеканалу новин «24»
Андрейко Р.Б.

2 липня 2015 року в сюжеті «Корупція на пошті» програми «Схеми» на Першому національному телеканалі та в програмі «Схеми» на телеканалі новин «24» журналіст звинувачує АВАНТ-БАНК у тому, що фінансова установа нібито здійснювала по заявках ДП «Укрпошта» валютообмінні операції за курсом нижче ринкового протягом травня – червня 2015 року, що не відповідає дійсності і завдає серйозної шкоди іміджу і репутації банку.

Висновки, що зроблені журналістом у матеріалі, на жаль, говорять лише про його непрофесійність або упередженість. Йдеться про, цитуємо: «У травні-червні ДП «Укрпошта» продала через «Авант-банк» майже шість мільйонів доларів США. При чому за курсом значно нижчим, ніж могла би. Зокрема: 22 травня 1 мільйон доларів був проданий за курсом 20,6 гривні за долар, хоча, згідно з інформацією Нацбанку, більшість угод на міжбанківському валютному ринку укладалися за середньозваженим курсом понад 20,8 гривні за долар. Таких операцій була ціла низка: маленькому банку продавали валюту за курсом нижче ринкового, допомагаючи йому на різниці курсу чималенько заробити. Таким чином, тільки на цих простих операціях ДП«Укрпошта» фактично втратила близько двох мільйонів гривень – на продажу валюти через «Авант-банк».

По-перше, АВАНТ-БАНК – лише агент ДП «Укрпошти», як і ряд інших банків, що надають свої послуги підприємству, базуючись виключно на ринкових умовах співпраці. По-друге, порівняння курсу зазначених валютообмінних операцій із середньозваженим курсом є серйозною помилкою, адже коливання курсу протягом одного дня може бути досить суттєвим. Зважаючи на вищезазначене, рахувати нібито «втрати» держпідприємства від валютообмінних операцій протягом травня-червня, використовуючи середньозважений курс 20,8 гривні за долар неприпустимо. Усі валютообмінні угоди в Системі підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку здійснюються виключно відповідно до ринкової ситуації і за діючим ринковим курсом на дату та конкретний час здійснення кожної операції. Зокрема, ранковий курс визначається поведінкою курсу попереднього дня: закриття ринку 21 травня відбулось на рівні 20,5 гривні за долар. Відповідно, 22 травня міжбанк розпочав торги котируванням 20,5 гривні за долар (а вже пізніше курс пішов угору)

Звертаємо Вашу увагу, що на момент укладання угоди АВАНТ-БАНК запропонував найкращий курс серед усіх пропозицій інших банків, про що свідчать копії документів, що додаються. До речі, саме ці підтверджуючі документи були надані журналісту програми «Схеми» представниками ДП«Укрпошти» для використання у роботі, але з невідомої нам причини журналіст не врахував їх, і збудував інформаційний матеріал на власний розсуд, не спираючись на факти, що з нашої точки зору, суперечить високим стандартам журналістської етики знаної у всьому світі «Радіо Свобода» і загалом завдає професійній репутації бренду «Радіо Свобода» серйозної шкоди.

Також наголошуємо, що АВАНТ-БАНК як і решта банків, що працюють у «Системі підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку», чітко дотримується у своїй діяльності нормативних документів НБУ, зокрема, Постанови Правління Національного банку України від 10 серпня 2005 року N 281 «Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою».

Враховуючи вищевикладене, АВАНТ-БАНК вимагає термінового розслідування по наданих банком і підприємством ДП«Укрпошта» фактів, які спростовують інформацію, що була озвучена у сюжеті «Корупція поштою» програми «Схеми» на Першому національному телеканалі та телеканалі новин «24».

Також ми вважаємо за доцільне, за підсумками розслідування публічно спростувати усі звинувачення проти АВАНТ-БАНКу, що були озвученні журналістом у телесюжеті, розміщенні на веб-порталі Першого національного телеканалу, телеканалі новин «24» та розповсюдженні в Інтернет-мережі.

Голова правління                                                                                        Лєбєдєв В.О.


Ознайомитися також з відкритим листом можна на сайті Авант-банку за посиланням.

Див. також:
«Укрпошта» звинуватила в брехні журналістів Радіо Свобода

Читайте також