27.06.24

У своїй квартирі знайдено мертвим колишнього директора департаменту комунальної власності Одеської міськради

Колишнього директора департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексія Спектора 26 червня знайдено мертвим у своїй квартирі.


Олексій Спектор з 2014 до 2021 року обіймав посаду директора департаменту комунальної власності Одеської міської ради. Він, Геннадій Труханов та Павло Вугельман є фігурантами справи щодо заводу "Краян".

Також у жовтні 2021 року тодішня Генеральна прокурорка України Ірина Венедіктова повідомила, що підписала п'ять підозр в рамках розслідування кримінального провадження силами детективів Національного антикорупційного бюро України та прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Загалом тоді про підозру повідомили 17 особам. Зокрема, серед них: віцемер Одеси Павло Вугельман, директор департаменту комунальної власності Одеської міськради Олексій Спектор, керівниця юридичного департаменту ОМР Інна Поповська, голова постійної комісії з питань комунальної власності ОМР Василь Шкрябай та інші. А також міський голова Одеси Геннадій Труханов, колишній прокурор Одеської області Олег Жученко.

Як повідомляло НАБУ вони разом із бізнесменом Володимиром Галантерником створили злочинне угруповання й розробили механізм незаконного заволодіння активами – коштами місцевого бюджету та землею територіальної громади міста Одеси для її подальшої передачі під забудову. Через ці дії упродовж 2016-2019 роках ОТГ втратила щонайменше шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га, незаконні витрати з місцевого бюджету склали 131 мільйон гривень.

Загальний розмір завданої шкоди за цими епізодами, за результатами експертизи, становив 689 мільйонів гривень.

24.06.24

Порт на Одещині закупив нові мікроавтобуси



П’ять мікроавтобусів Hyundai Staria придбав порт Чорноморськ Одеської області за 7 млн 166 тис. грн, пише Придунав'я-онлайн

Тендер відбувся 19 червня, у ньому брала участь лише фірма «Базіс Авто», яка і здобула перемогу.

У вимогах до підрядника порт вказав, що йому потрібні восьмимісні мікроавтобуси 2024 року випуску з механічною коробкою передач і двигуном з об’ємом не менше ніж 2,4 літра.

Автомобілі будуть обладнані кондиціонерами, бортовими комп’ютерами, аудіосистемою. Скло затонують.

20.06.24

В Україні заборонили політичну партію “Наш край”, співголовою якої був нардеп з Болградщини

Кіссе

19 червня колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду задовольнила позов Міністерства юстиції та прийняла рішення про заборону діяльності політичної партії «Наш край». Про це повідомила пресслужба суду.

Крім того, суд вирішив конфіскувати усе майно та активи партії на користь держави.

“Інформуємо про те, що судом задоволено позовні вимоги Міністерства юстиції України: заборонено діяльність політичної партії «Наш край»; майно, кошти та інші активи партії, її обласних, міських, районних організацій, первинних осередків та інших структурних утворень передано у власність держави”, – сказано у повідомленні.

Довідково:

Партія “Наш край” була створена у 2011 році, одним з її лідерів та співголовою став народний депутат від Одеської області Антон Кіссе. Її первісною назвою була «Блокова партія». Окрім Антона Кіссе партія мала ще двох голів – Сергія Шахова та Олександра Мазурчака, який два роки тому попався на продажі прохідного місця до Верховної Ради за 2,5 мільйона доларів.

На початку створення партія складалася зокрема з колишніх членів “Партії регіонів”. Після початку вторгнення партія заявила свою проукраїнську позицію, однак 23 члени партії на сході країни перейшли на бік Росії.

Додамо, що Антон Кіссе восени 2023 року вийшов з “Нашого краю” та долучився до депутатської групи “Довіра”.

13.06.24

Збитки на 100 млн гривень: учасників справи з днопоглиблення порту Південний звільнили від покарання

В Україні суди звільнили від покарання та відповідальності обвинувачених у схемі АМПУ з днопоглибленням порту «Південний» (Южний), яка завдала державі збитків на 100 млн гривень. Про це ЗМІ дізналися з вироків судів першої і другої інстанцій за ч.2 ст.367 КК.

У 2023 році тодішній керівник Південної філії ДП «Адміністрація морських портів України» Максим Широков отримав підозру у привласненні коштів держави.

До організації незаконної діяльності керівник залучив двох підлеглих: Дмитра Карамана (наразі заст. начальника адміністрації порту Південний з технічних питань та розвитку) та Віталія Ліпського (наразі заступник начальника Чорноморської філії АМПУ з технічних питань та розвитку).

Максим Широков
Максим Широков

За даними слідства, у травні 2017 року чиновники уклали договір з комерційною структурою на виконання днопоглиблювальних робіт в акваторії морського порту «Південний». При цьому вартість відповідних робіт була штучно завищена. Встановлено, що державні гроші були переведені на рахунки підрядника, але фактичний обсяг робіт не відповідав документам. Таким чином з держпідприємства було виведено у тінь більше ніж 90 млн гривень.

12.06.24

Закупівлі зі збитками 900 тис. грн – підозрюється директор столичного комунального підприємства

Начальника комунального підприємства Києва підозрюють у нанесенні збитків близько 900 тисяч гривень на закупівлі асфальтобетонної суміші.



За даними правоохоронців, начальник комунального підприємства “Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утримання автомобільних шляхів та споруд Голосіївського району”, зловживаючи своїм службовим становищем та діючи в інтересах приватного підприємства, уклав із останнім договір на закупівлю 930 тонн будівельного матеріалу.

Як з’ясували поліцейські, що посадовець достовірно знав, що ціна на товар за договором є значно вищою за середню ринкову ціну, однак умисно не вжив заходів щодо пошуку вигідніших цінових пропозицій.

За результатами експертизи, ринкова ціна однієї тони суміші на 1 тисячу гривень нижча, ніж ціна за якою її закуповували комунальники. Відтак, ринкова вартість суміші була штучно завищена на близько 900 тисяч гривень, які постачальник безпідставно отримав на свій рахунок.

На підставі зібраних доказів слідчі повідомили чоловіку про підозру за ч. 2 ст. 364 ККУ – зловживання службовим становищем.

Санкцією статті передбачено покарання – до шести років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

06.06.24

Адвоката з компанії Масі Найєма викрито у хабарі в $200 тис. прокурорам САП

АБУ викрило адвоката на пропозиції хабара 200 тисяч доларів у справі «Укренерго»


Національне антикорупційне бюро України та Спеціалізована антикорупційна прокуратура викрили адвоката одного зі столичних адвокатських об’єднань на пропозиції хабаря у розмірі $200 тис. дол. США. Про це повідомляє НАБУ.

Адвокат намагався дати хабар прокурорам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та детективам Національного антикорупційного бюро України, щоб справу його підзахисного передали до іншого органу досудового розслідування.

Йдеться про справу щодо заволодіння електричною енергією ПрАТ “НЕК “Укренерго” та легалізації отриманих від її продажу коштів на суму 716 млн грн.

Дії адвоката кваліфікували за ч. 3 ст. 369 ККУ “Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі”.

Йому загрожує до восьми років ув’язнення з конфіскацією майна.

У НАБУ не повідомляється ім’я підозрюваного, проте в компанії “Міллер” заявили, йдеться про Олексія Носова – їх партнера та адвоката. На сайті компанії Носов вказаний як один із трьої партнерів-засновників разом із Масі Найємом та Каріною Панченко.

01.06.24

Столтенберг висловився про наступ РФ на Харків

НАТО буде надавати Україні незмінну підтримку Поштівка

Росія не змогла зробити жодного великого прориву під час наступу на Харківському напрямку. В НАТО впевнені, що Україна може перемогти.

Про це повідомляє Поштівка з посиланням інтерв’ю на генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга.

“Це (зустріч з міністрами закордонних справ, – ред) додало мені більшої впевненості в тому, що союзники по НАТО готові надати підтримку Україні, щоб вона перемогла і зупинила російських загарбників. Війни за своєю природою непередбачувані. Але те, що ми бачили наразі, полягає в тому, що Росія не змогла зробити жодного великого прориву”, – сказав він, відповідаючи на питання чи Харків витримає російський літній наступ.

За його словами, сили Росії досягли незначних територіальних здобутків, але заплатили дуже високу ціну.

Читайте також