31.07.23

Китай не взяв на себе відповідальність щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України - фон дер Ляєн

Китай як член Організації Об'єднаних Націй не взяв на себе повною мірою відповідальність за Статутом ООН щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України. Про це заявила президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн під час виступу на Філіппінському бізнес-форумі.

Цитата

"Дозвольте мені почати з безпеки. Філіппіни допомогли побудувати заснований на правилах світовий порядок, ви були одним із засновників ООН, АСЕАН та Світової організації торгівлі. Минулого року ви виступили на захист світового порядку, коли росія ввела свої танки в Україну. І Європейський Союз, і Філіппіни, а також понад 140 країн однозначно засудили агресивну війну росії проти суверенного, незалежного члена ООН", - заявила фон дер Ляєн.

Президент Єврокомісії підкреслила: "Але ще один постійний член Ради Безпеки ООН – Китай – ще не взяв на себе повною мірою свою відповідальність за Статутом ООН щодо підтримки суверенітету та територіальної цілісності України. Це відбувається на тлі більш наполегливої позиції Китаю у вашому регіоні".



Деталі

Вона наголосила, що європейці продовжуватимуть підтримувати Україну та відстоювати Статут ООН "стільки, скільки буде потрібно". Крім цього, фон дер Ляєн зазначила, що Європа постійно закликала Китай поважати суверенні права держав у виключних економічних зонах.

"Демонстрація Китаєм військової сили в Південному та Східно-Китайському морях і в Тайванській протоці безпосередньо впливає на Філіппіни та інших наших партнерів у регіоні. Але це також може мати глобальні наслідки", - зауважила вона.

За її словами, будь-яке послаблення регіональної стабільності в Азії, регіоні з найшвидшим розвитком у світі, впливає на глобальну безпеку, вільний потік торгівлі та інтереси Євросоюзу в регіоні.

"Тож незалежно від того, чи ми говоримо про Україну, чи про Південно-Китайське море, - наша безпека пов’язана. Ось чому Європейський Союз посилює свою участь в Індо-Тихоокеанському регіоні. Ми прагнемо сприяти вільному та відкритому Індо-Тихоокеанському регіону, щоб зміцнити повагу до міжнародного права та розв'язати глобальні проблеми", - підсумувала президент Єврокомісії.

Нагадаємо

Верховний представник ЄС з закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель 15 липня повідомив, що заявив головному дипломату Китаю Ван Ї про очікування щодо ролі Пекіна в допомозі припинити війну росії проти України.

Читайте також