12.11.20

Депутати звернулись до КСУ про розгляд подання про неконституційність призначення членів НКРЕКП

Народний депутат Олексій Кучеренко (фракція «Батьківщина»), разом з народною депутаткою Людмилою Буймістер (фракція «Слуга народу») та народним депутатом Валентином Наливайченко (фракція «Батьківщина»), звернулись до Конституційного суду про якнайшвидший розгляд подання про невідповідність Конституції призначення Президентами України членів Національної комісії з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Про це депутати повідомили 11 листопада під час прес-конференції в агентстві «Інтерфакс-Україна».

«Ми ставимо питання, чи мав Президент - Порошенко, або Зеленський призначати членів Національної комісії з питань енергетики та комунальних послуг. Так, чи ні? Власне ми і ставимо таке питання Конституційному суду», - сказав нардеп Кучеренко.

Як повідомив Кучеренко, з посиланням на авторів подання до Конституційного суду, укази Президентів були видані з перевищенням повноважень і порушують принцип розподілу державної влади.

Депутат також додав, що раніше вже КС визнавав неконституційними призначення членів НКРЕКП, після чого закон НКРЕКП було необхідно привести у відповідність до Конституції.

«На жаль, і теперішній закон повторює минулі помилки. Тому ми і задаємо питання Конституційному суду», - додав Кучеренко.

В свою чергу Людмила Буймістер зауважила, що важливо зробити Регулятора незалежним, а ті норми які закладені в законі про НКРЕКП, суперечать принципам незалежності регулятора. На її думку, комісія стала центральним органом виконавчої влади, який абсолютно залежить від рішень різних гілок влади.

При цьому, Буймістер додала наступне: «За останні 6 років у нас стало поганою традицією приймати неконституційні закони. І нажаль цей вірус перекинувся і на цей склад верховної ради», - зазначила Буймістер, коментуючи прийнятий минулого року закон.

Нардеп Валентин Наливайченко, також додав, що депутати зробили звернення до керівництва НАБУ, ДБР та СБУ стосовно голови комісії Валерія Тарасюка, який на їхню думку був призначений непрозоро та без конкурсів.

Читайте також