08.04.20

Чи причетний коронавірус: в Україні в 11 разів зросла кількість вірусних пневмоній – статистика


У лютому-березні в Україні стрімко зросла кількість тяжких гострих респіраторних інфекцій

У перші місяці 2020-го в Україні кількість вірусних пневмоній зросла спочатку утричі, потім ушестеро, а потім аж в 11 разів у порівнянні з минулим роком, повідомляє BBC News Україна.
За статистикою Центру громадського здоров'я (ЦГЗ), за січень-березень 2019 та 2020 року, кількість тяжких гострих респіраторних інфекцій (ТГРІ) в країні стрімко зросла. На початок лютого – з 43 до 143 випадків на тиждень, порівняно з минулим роком. На початок березня – з 22 до 164 випадків на тиждень.
А починаючи з середини березня, кількість ТГРІ у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зросла в 11 разів. За тиждень 16-22 березня кількість випадків склала 254 – проти 23 минулого року. Це 30% від кількості всіх госпіталізованих з усіх причин в країні, пише видання. Торік у пікові періоди відсоток пацієнтів з ТГРІ не перевищував 7% від всіх госпіталізованих.


У Центрі громадського здоров'я підтвердили, що приріст ТГРІ в країні справді суттєвий. Але переконують, що часто йдеться про звичайний грип типу AH1N1, більш відомий як свинячий грип.
"В цьому сезоні він переважає в циркуляції, тому і летальних випадків багато, і епідеміологічні пороги тривалий час перевищені. Цей грип так себе поводить", - пояснює Оксана Артемчук, завідувачка відділу Грипу на ГРВІ ЦГЗ.
У порівнянні з сезоном 2019 року, захворюваність на грип та ГРВІ цього року справді зросла, особливо в лютому.
Втім, відповідно до статистики ЦГЗ, відсоток підтвердженого грипу серед протестованих 16-22 березня пацієнтів з ТГРІ склав менше 13%. Минулого року за аналогічний період грип підтвердили у 26% випадків.
Значно більше за грип, каже пані Артемчук, статистику розігнала паніка серед населення, наляканого коронавірусом.
"Люди усвідомили небезпеку нової коронавірусної хвороби, - пояснює вона. - Раніше як було? В людини нежить і температура, а вона йде на роботу і ні до якого лікаря не звертається, а зараз тільки занедужала - одразу телефонує до лікарів і це одразу фіксується".
Колишній заступник міністра охорони здоров'я Павло Ковтонюк називає це "епідемією панічних настроїв".
"Мені доводилося чути про випадки, коли схвильовані люди з симптомами ГРВІ наполягають на госпіталізації, навіть якщо її можна уникнути в нормальний час", - каже він.
Чи пов'язане різке зростання ТГРІ з недіагностованим спалахом коронавірусу, офіційно стверджувати неможливо. Для цього потрібне масове тестування хворих. А Україна має одні з найнижчих у світі показників тестування населення.
Станом на 24 березня в Україні протестували на коронавірус лише 1000 людей. Для порівняння в Південній Кореї на той час протестували 290 тисяч, у Великій Британії понад 40 тисяч, в Білорусі – 16 тисяч.
Лише 23 березня в Україну літаком з Китаю доставили спеціальне обладнання для проведення тестування за методом ПЛР (полімеразна ланцюгова реакція), нагадує видання. Але його вистачить лише на 50 тис. тестів.
"Тисячами повертаються гастарбайтери, діагностувати їх часом нічим, а часом вони не звертаються в лікарні, зрештою, не стоїть завдання всіх обстежити на коронавірус", – пояснює Алла Мироненко, завідувачка відділу респіраторних та інших вірусних інфекцій ДП "Інститут епідеміології та інфекційних хвороб". За її словами, тестів роблять мало, і це спотворює картину.
"У Хмельницькому лише зараз після 10 років страждань надали прилад, на якому можна тестувати ПЛР-методом. Вони тепер там до 10-ї вечора сидять і щасливі, що в них є прилад. Треба було, щоб коронавірус для цього прийшов", – обурюється вона.
У Центрі громадського здоров'я розповіли про плани зробити тестування на коронавірус таким же рутинним, як і тестування на грип. Україна вже подала заявку до Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), яка може забезпечити Україні відповідні тест-системи.
Тоді, як і зараз, лікарі відбиратимуть у хворих на ТГРІ зразки, перевірятимуть спершу на грип, потім на ГРВІ, а потім, якщо грип і ГРВІ не підтвердять – на коронавірус. Але це точно не питання найближчого часу, повідомляє ВВС Україна.
"Можливо, пізніше. Коли карантини згорнуть, коли ми поборемо коронавірус, і він стане звичайним сезонним вірусом, а не новим і невідомим", – сподівається Оксана Артемчук, завідувачка відділу Грипу на ГРВІ ЦГЗ.
На сьогодні кількість зареєстрованих випадків COVID-19 в Україні складає 942 (дані на 10 годину ранку 3 квітня). Згідно з інформацією КМУ, станом на сьогодні, 3 квітня, в Україні протестовано лише 3834 людини.

При цьому в сусідній Польші, для порівняння, станом на 2 квітня всього було виконано близько 60 000 тестів, а загальна кількість зафіксованих випадків хвороби сягнула 2554. За повідомленням міністра охорони здоров’я Польщі Лукаша Шумовського, нині в країні виконують приблизно 5 тис. на добу, і цей показник планують збільшити.

Читайте також