27.09.19

Гектари родючих українських чорноземів – питання нацбезпеки, – Власенко


За нинішніх умов відкриття ринку землі є неможливим, до того ж це питання національної безпеки. Однак, це не означає, що мораторій діятиме вічно. Потрібно взяти приклад з європейських країн. Там держава викуповує землі за ринковими цінами в усіх, хто хоче продати. Далі – передає її в оренду фермерам.


Таку думку в ефірі одного з телеканалів висловив народний депутат України (фракція «Батьківщина») Сергій Власенко.

Він підкреслив: у всіх країнах, де введений ринок сільськогосподарської землі, сьогодні відбувається жорстке його обмеження. Паї передають лише фермерам, які пропрацювали на цих угіддях.
«Окрім того, там держава викуповує землі за ринковими цінами в усіх, хто хоче продати. Далі передає її в оренду фермерам. Це і є європейський шлях, як це потрібно було б робити», – зазначив нардеп.
Окрім того, на його думку, маніпулятивно стверджувати, ніби мораторієм обмежується право власності людей. Однак, насправді право власності не є безмежним.
«Наприклад, сьогодні люди, за певних обставин, мають право отримати наркотичні засоби – для лікування. Але це не означає, що вони ці наркотичні засоби можуть усім продавати. Тому Європейський суд у своєму рішенні сказав, що держава має право запроваджувати певні обмежування для захисту своїх державних інтересів», – розповів Власенко.
Він переконаний: сьогодні власність 72% територій і 42 мільйонів гектарів родючих земель – питання нацбезпеки.
«Коли я чую від політиків заяви, що цю землю ніхто не вивезе, хочу нагадати певні історичні речі, коли ешелонами вивозили український чорнозем. Тому я закликаю повернутись до передвиборчої програми Володимира Зеленського, де він сказав, що першим внесеним законом буде закон про народовладдя, де найбільш ключові питання має вирішувати народ України шляхом референдумів», – заявив Власенко.
Тому він переконаний: питання скасування мораторію на продаж земель потрібно виносити на всенародне голосування.
«Всі соціологічні опитування говорять, що понад 60% людей – проти продажу в сьогоднішніх умовах. Ми не говоримо, що мораторій діє навіки-вічні. Давайте разом, у турборежимі, розробимо нормальний європейський механізм, коли держава викуповує землі у тих. хто хоче їх продати, і передає в оренду фермерам», – підкреслив Сергій Власенко.
Як вовідомлялось, 25 вересня, Кабмін затвердив проєкт закону про ринок сільськогосподарської землі і передає його до парламенту.

Читайте також