28.08.19

Україна може втратити авіатехнології, якщо продасть "Мотор-Січ" китайцям

Комуністична верхівка КНР хоче отримати статус першої країни у світі у тому числі й за військовими параметрами, налагодивши виробництво бойових гвинтокрилів за рахунок українських двигунів.

Україна може втратити державні авіатехнології у результаті продажу понад 50% акцій заводу бізнесмена В'ячеслава Богуслаєва "Мотор Січ" китайському холдингу Beijing Skyrizon Aviation.


Про це повідомляє "Українська правда".

Справа в тому, що приватне підприємство Богуслаєва має договір із державним конструкторським бюро "Івченко-Прогрес", що входить до складу концерну "Укроборонпром".

Зазначається, що бюро є унікальним підприємством у світі, яке спеціалізується на проектуванні, виготовленні, сертифікації та постановці на серійне виробництво газотурбінних авіаційних та інших двигунів.

Ще з 2005 року між "Мотор Січ" та "Івченко-Прогрес" діє угода, згідно з якою фірма Богуслаєва безоплатно на 60 років отримала конструкторську та експлуатаційну документацію на цілу плеяду двигунів для літаків та гвинтокрилів.

"Якщо "Мотор Січ" перенесе виробництво до Китаю, а з ними і технології, що перебувають у спільній власності з "Івченком", то Україні більше не буде з чим виходити на міжнародний ринок гвинтокрилів", – наголошується в матеріалі УП.

Зазначається, що комуністична верхівка КНР хоче отримати статус першої країни у світі у тому числі і за військовими параметрами. Китайці прагнуть налагодити власне сучасне виробництво бойових гвинтокрилів, в тому числі – й за рахунок українських двигунів.

Ця ситуація вигідна й Російській Федерації, яка неодноразово мала справу з підприємством Богуслаєва, що продовжує постачати деталі військовим РФ, а також працює в ОРДО і в окупованому Криму. Росія також веде спільні проекти з Китаєм в галузі ОПК.

З таким станом справ категорично не згодні Сполучені Штати Америки, які терміново відрядили до Києва радника президента Трампа Джона Болтона. Його мета – відмовити основного власника "Мотор Січі" від продажу компанії китайцям.

Українська влада також може зіткнутися з ризиком того, що Київ не зможе розраховувати на вступ до НАТО, якщо стане частиною військової стратегії Піднебесної.

Зазначається, що Офісу президента Володимира Зеленського доведеться шукати "соломонове рішення".

Читайте також