27.07.15

Мін'юст: потрібно розслідувати справу щодо обставин призначення глави «Укрзалізниці»

Олександр Завгородній

Правоохоронні органи й Антикорупційне бюро повинні провести розслідування за опублікованими в ЗМІ фактами щодо нового керівника ДП «Укрзалізниця» Олександра Завгороднього.

Про це заявив міністр юстиції України Павло Петренко, коментуючи публікацію в ЗМІ, присвячену компаніям чиновника, оформленим на його сина і брата.

«Злом для України є як побутова корупція, з якою стикаються громадяни, так і макрокорупція. Я впевнений, що наші правоохоронні органи та антикорупційне бюро доведуть цю справу до кінця. Зараз інформація, яка потрапляє в ЗМІ, є більш серйозним важелем впливу на правоохоронні органи, ніж кілька років тому. Тому я сподіваюся, що з цієї інформації (щодо Завгороднього і його фірм – ред.) проведуть розслідування і буде прийнято процесуальне рішення в рамках закону. Якщо ця інформація підтвердиться», − підкреслив Петренко.

Нагадаємо, 14 липня в Українському кризовому медіа-центрі Завгородній заявив, що компанія, оформлена на його родичів, ніколи не працювала із залізницею.

Тим часом «Українська правда» опублікувала матеріал про співпрацю фірм, оформлених на сина і рідного брата Олександра Завгороднього, з «Укрзалізницею». За даними видання, записані на родичів компанії вигравали тендери Придніпровської залізниці, виконуючи роботи за завищеними цінами (про що свідчить перевірка КРУ), а також заборгували держпідприємству за перевезення, що змусило Придніпровську залізницю звертатися до суду. «А.С. Інжиніринг Груп» і «Сферабуд Інвест» активно працювали з Придніпровською дорогою, коли Завгородній займав на ній керівні посади.

Завгородній відмовився коментувати опубліковані факти.

Виконуючим обов'язки глави державного підприємства «Укрзалізниця» Олександр Завгородній став поза конкурсом за розпорядженням міністра інфраструктури Андрія Пивоварського. Завгороднього рекомендував головний куратор міністерства - радник глави АП Михайло Бейлін. Під час брифінгу Олександр Завгородній повідомив журналістів, що узгодження його кандидатури на посаду в. о. генерального директора "Укрзалізниці" відбулося в Адміністрації Президента після зустрічі з радником голови АП Михайлом Бейліним.

За словами політолога Вадима Карасьова, "кадрове рішення по "Укрзалізниці" міністр інфраструктури Андрій Пивоварський брав з підказки інших." Народний депутат Геращенко повідомив, що за кадрові рішення, які приймаються радником глави АП Михайлом Бейліним, відповідальність у підсумку буде нести міністр інфраструктури і прем'єр-міністр.

корупція

Раніше у ЗМІ ("Українська правда", блог політичного оглядача Дмитра Тузова "Хто торпедує прозорі конкурси?" від 10.07.2015) була поширена інформація про те, що у Міністерстві інфраструктури України та Міністерстві аграрної політики і продовольства України, а також в деяких підвідомчих їм державних підприємствах, створена неофіційна система додаткового матеріяльного стимулювання держслужбовців. Суми щомісячних доплат сягають 50 тисяч доларів. Зокрема, саме стільки доплачують міністрам Олексію Павленку (Мінагрополітики) та Андрію Пивоварському (Міністерство інфраструктури).

"Зарплати "у конвертах" також отримують урядовці та керівники рангом нижче. Зокрема, в Мінагрополітики це - радник міністра Олександр Лієв (30 тисяч доларів), перший заступник міністра Ярослав Краснопольський (25 тисяч), заступник міністра Володимир Лапа (20 тисяч), директор продовольчого департаменту Дмитро Шульмейстер (3 тисячі). У Мінінфраструктури додаткові "гонорари" окрім міністра отримують: перший заступник Володимир Шульмейстер (30 тисяч доларів), заступник міністра Володимир Омелян (7 тисяч), аналітики міністерства, які раніше обіймали посади в компанії Dragon Capital - Олександр Мягкий (3 тисячі), Андрій Мотовиловець (3 тисячі), Олексій Соболєв (2 тисячі), Іван Макушенко (2 тисячі). Також додатково фінансуються співробітники "Укрзалізниці", яка підпорядковується Міністерству інфраструктури України: радник генерального директора з фінансових питань Дмитро Попель (30 тисяч доларів), заступник генерального директора з реформування Євген Кравцов (7 тисяч), директор з персоналу Олена Марина (5 тисяч). Отримує доплату у сумі 50 тисяч доларів і новий керівник "Укрзалізниці" Олександр Завгородній.

За даними ЗМІ, схему доплат організував Михайло Бейлін. Відомо, що ця особа вже досить давно займається підбором керівників у Мінагрополітики та Мінінфраструктури. Факт причетности Бейліна до розстановки керівників в обох міністерствах публічно визнав виконувач обов'язків директора ДП "Укрзалізничпостач" Євген Хорощак. Бейлін працює позаштатним радником голови АП Бориса Ложкіна.

http://kraina.name/articles/korrupciya/154652-min-yust-spravu-glavi-ukrzaliznici-potribno-rozsliduv/

Пивоварський і Бейлін повинні відповісти за публічну брехню Завгороднього
Семья инженеров ищет подряд. Интересный бизнес нового главы Укрзалізниці
Александр Завгородний: С ресторатором Бейлиным мы встречались перед согласованием моей должности в АП
Подбором руководителей на крупнейшие госпредприятия транспортной отрасли занимается советник главы АП Михаил Бейлин
Чиновники Януковича не должны руководить "Укрзализныцей", - "Всеукраинская люстрация"
Реформа «Укрзализныци»: ни одного шага вперед и два назад

Читайте також